Pages

Monday, April 27, 2009

Находки от антиквариата

Тази история започва да се повтаря,вървя из някоя улица, в определена посока,после изведнъж решавам да завия някъде и там-там ме очакват моите открития от антики,преживели не една студена и дълга зима.
Те стояха на земята-мокри и кални от дъжда,съвсем неугледни,удавени в спомени далечни на паветата и златните куполи.>


От известно време започнах да се завръщам мислено към текстила и тъкането-занаята който учех още в гимназията.Затова и срещата ми с артефактите на тъкачеството не бе случайна.
Първо видях чекръка-Чекръкът е неотменна част от тъкаческия процес ,естествено- направен от дърво.Той се състои от няколко части, от които всяка си има свое име. Тия части са: крака, търкало, дръжка, врътено и връв...
Търкалото е уред, с помоща на който се върти врътеното. На търкалото има увити върви, или пък краища и ширити. Това се прави, за да може да се държи връвта.Дръжката помага да се върти търкалото. Врътеното е от желязо и се състои от две части: витленик и самата желязна пръчка, наречена летка. Витленикът е от дърво.
Връвта е завита около търкалото и около витленика и с нея се върти въртеното, та сучи преждата.Врътеното се въвира в двете изправени дървета, които са заглавени в краката на чекръка. Тези дървета се казват корупви. В летката на врътеното се въвира масура или цевта...Чепкалото се използва за влачене на вълната.То е направено от дървени дъски, само зъбите са му игли, наредени в два реда и згалавени в горната дъска. В четирите сглобени дъски влачарката си въвира и двата крака и така влачи.Изглежда малко страшено с тези ръждиви зъби сега,но без неговата помощ не става вълната готова за предене.Вълната пътво се изпира на дарак и после преминава през зъбите на чепкалото.

Photobucket

Photobucket
„Лястовичката”е част от стана и е закачена за прът, поставен напречно.

Photobucket
„Снувалката” – совалката има елиптична форма с по-заострени краища . По остта и има поставена метална пръчка, на която се надява „мусурката” с вътъка.Photobucket
Ето тази находка ми е любимата-това е печат за обредни хлябове.Само си представих колко много хлябове са усетили жигосването на парченцето дърво с надписи”Иисус Христос Нике”.Ще омеся хляб и аз.2 comments:

Related Posts with Thumbnails