Pages

Monday, January 31, 2011

Как да съхраняваме копринените шалове

ръчно рисуван шал-автор-проф.Димо Балев

Ръчно рисуваните шалове от естествена коприна са луксозен и скъп аксесоар към тоалета на всяка жена.Изработени от тази деликатна материя те се нуждаят от малко по-специални грижи.
Какво трябва да знаем за ръчно рисуваните шалове и за изделията от коприна за да удължим техния живот?
Коприненото влакно има животински произход и структура близка до тази на човешкия косъм. Това го прави чувствително към висока температура и грубо боравене с материала. Коприната не обича слънчевата светлина и също така може да се увреди, ако се изпере на прекалено висока температура.
ръчно рисуван шал-автор Клара Арнаудова
Пране
Не поставяйте ръчно рисуваните шалове и изделията от естествена коприна в пералнята!!В мокро състояние коприната губи до 20% от здравината си!Перете винаги на ръка.Избягвайте грубото третиране на материите в мокро състояние.Използвайте по възможност течен перилен препарат или мек сапун.Убедете се,че те не съдържат избелващи вещества.
Сушене
Изпраните изделия от коприна поставяйте на сенчести места.Слънчевите лъчи са враг на копринените нишки и освен,че бързо избеляват те нарушават здравината си и биха могли буквално да "изгорят".Забравете за сушилните!
Гладене
Някои видове коприна/в зависимост от тежината-т.нар.ponge/се гладят в леко влажно състояние.Гладете на умерена температура и за препоръчване-през марля или тънък памучен плат.
Съхранение
Големите рисувани шалове съхранявайте навити на руло-избягвайте сгъването им.Сгъването отслабва влакната и води до постоянно намачкване и евентуално разкъсване.Ако сгъването е неизбежно-използвайте обикновена амбалажна хартия като се стремите да останат минимално количество гънки.Навитите на руло или опаковани в хартия копринени материи поставяйте в кутии от картон или в дървени чекмеджета.Никога не използвайте пластмасови кутии или пликове за по-продължително съхранение. Пластмасата не позволява на естествените влакна да дишат и предизвиква бързо изсъхване. Въпреки че коприната е много устойчива на гниене, тя трябва да се съхраняват на хладно и сухо място, далеч от топлина и влага.

ръчно рисуван шал-автор проф.Димо Балев

No comments:

Related Posts with Thumbnails